MARC YSAŸE – BACK TO AVALON

Marc Ysaÿe is een 66-jarige muzikant en radiopresentator uit Wallonië waar hij al jaren van een grote populariteit kan genieten. Sinds 1974 treedt hij op als drummer en zanger bij de Waalse symfonische en progressieve rockgroep ‘Machiavel’ waarmee meerdere gouden en platina platen werden behaald. In de jaren ’70 en ’80 werd hun muziek vaak vergeleken met die van grote Britse rockbands als ‘Genesis’, ‘Yes’ en ‘Emerson, Lake & Palmer’.

In 1982 begon Marc Ysaÿe aan een carrière als samensteller van radioprogramma’s voor het toen in heel België immens populaire radiostation ‘Radio 21’ dat tegenwoordig gekend is als ‘Classic 21’ en waar hij in 2003 directeur van werd. Tijdens zijn radiocarrière heeft hij de meeste grote namen uit de pop- en rockwereld mogen interviewen. In 1995 nam hij zelf een plaat op die “Burning Plaque” als titel kreeg en in het zuidelijke deel van België op heel wat positieve respons kon rekenen.

In februari 2019 ging hij met pensioen als radiomaker en verlegde hij zijn interesse weer volledig naar het maken en spelen van muziek, zowel bij ‘Machiavel’ en als soloartiest. Daar kwam nu trouwens een nieuwe plaat uit voort die eind januari 2020 op de markt zal komen en “Back To Avalon” zal heten. Op dat album brengt Marc Ysaÿe negen nummers waarvan hij er zelf zes heeft gecomponeerd.

De andere drie tracks zijn twee songs “Back To Avalon” en “Sing For Everything” die geschreven werden door ‘Ozark Henry’ aka Piet Goddaer en een knappe coverversie van de song “Bitter Creek” die voor het eerst opdook als een track op het legendarische album “Desperado” uit 1973, de tweede plaat van de Amerikaanse countryrockgroep ‘Eagles’ met drummer Don Henley en gitarist Glenn Frey als zangers. Het hier gecoverde nummer ”Bitter Creek” werd indertijd echter door ‘Eagles’-gitarist Bernie Leadon geschreven voor het ‘Desperado’-album.

Maar zeker zo belangrijk is hoe Marc Ysaÿe het er vanaf brengt op zijn album “Back To Avalon”. U kunt al beginnen met dit zelf vast te stellen bij het kijken en luisteren naar twee tracks die we op video bij deze recensie hebben gevoegd: eerst “Rollin’ Machine” en daarna albumtiteltrack “Back To Avalon”. Hij heeft er overduidelijk zijn hart en ziel in gestoken en zijn kennis van de klassieke rockmuziek en hoe die moet worden gemaakt kan worden gehoord in de meeste songs op deze plaat. Als beste zelfgeschreven nummers selecteerden wij opener “The Night Is Done”, “What I Deserve” en “Rollin’ Machine”.

Voor de opname van het album kreeg hij de hulp van gitarist Christophe Pons, bassist Loris Tils en drummer-percussionist Marcus Weymaere, terwijl Claire Joseph and Skye en Marie Delsaux voor de backing vocals hebben gezorgd en Hervé Borbé op twee nummers piano en keyboards speelt. Enkel het albumafsluitende “Song For A.” werd al in 1982 opgenomen maar krijgt nu pas een plaats op deze tweede plaat van Marc Ysaÿe, een album dat hij ook tijdens live-optredens zal voorstellen, zij het voorlopig enkel in Brussel en Wallonië.

(valsam)

 

 

..................................................................................................

29 januari 2020: Botanique Rotonde, Brussel (cd-release)
7 februari 2020: Spirit Of 66, Verviers
6 maart 2020: Belvédère, Namen
7 maart 2020: Zik-Zak, Ittre-Virginal

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video